K-lexika - My k-blog

K-lexika


Újonnan induló menüpontunkban olyan szavakat vagy kifejezéseket szeretnénk megmagyarázni Nektek, melyek szükségesek lehetnek és hasznos mentőövként szolgálhatnak a K-pop vadvizein.

★☆★

Idol vs. Előadó?, Pozíciók

A mai bejegyzésben az idol fogalmáról fogok szót ejteni és a bandákban betöltött tipikus pozíciókról, végül pedig még két másik fogalommal fogom zárni, melyekkel valószínűleg már találkoztatok.
Kit hívunk idolnak? Minden koreai előadó az? Várjunk, akkor ki az előadó?


Comeback, előadások

Ebben a posztban egy kicsit a comeback és előadások témáját fogjuk boncolgatni. Mi az a comeback? Instrumental vagy MR Removed? Ad-lib?! A válaszokat lent megtaláljátok! :)Gyakran látott szavak, szlengszavak

A mai alkalommal elsőként egy gyakran látott szó jelentésére fogok kitérni, majd koreai jelzőkkel és szlengszavakkal szeretném folytatni. :)Kiadások, albumok

A mai ismertetőben magukról a kiadásokról fogok szót ejteni, hogy jobban kitisztuljon a kép az albumok és single lemezek körül.
A lemezeket eredetileg átmérő és fordulatszám alapján csoportosították, de mivel a bakelitlemezek már nem jellemzőek a mai világ zeneiparára így áttértek egy olyan tematikára, ahol a dalok száma és lejátszás hossza a meghatározó.Első generációs K-Pop előadók 1/2

A koreai pop-ipar előadóit generációkba sorolják. Jelenleg három generációt különböztetünk meg. Az elsőt 1992 és 2002 közé helyezik, tehát azon előadók tartoznak ide, akik ebben az intervallumban debütáltak.
Most ők kerülnek bemutatásra, a koreai zene, pop első jelentős alakjai. Kétség sem fér hozzá, hogy a legnagyobb nevekkel találkozhatunk az alábbiakban, akik sokban járultak hozzá a Hallyu jelenségéhez, annak terjedéséhez. Közülük többen már felbomlottak vagy inaktívak, de akadnak olyanok is, akik napjainkban is aktívak!
  - A cikk első felében nyolc előadóról olvashattok, a másik fele pedig hamarosan érkezik!Személyiségek, karakterek

A mai rovatban egy kicsit a személyiségekkel, karakterekkel fogunk ismerkedni. Elsőre furcsán hangzik, de érteni fogjátok miről beszélek, amint olvasni kezditek. Az első felében olyan szavakat és kifejezéseket hoztam, amikkel bizonyára találkozhattatok már drámákban vagy egyszerűbb, hétköznapibb szituációkban is. A második félben pedig olyan szavakat láthattok, amik szorosan kapcsolódnak az idolok világához.

Jó olvasgatást! :)Mi is az az ulzzang?

Az Ulzzang egy népszerű dél-koreai kifejezés szó szerint azt jelenti: "a legjobb arc" vagy "jó megjelenésű". Eredetileg egy szleng kifejezés. Angol lexikális formáját a sajátos stílus és a divat jellemzi, amit az ulzzangok alakítottak ki.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése