Szerelmes napok Dél-Koreában - My k-blog

2017. február 14., kedd

Szerelmes napok Dél-Koreában

Dél-Korea elég érdekes. Nem csak azért, mert épp annyira hozzátartozik kelethez, mint Japán, vagy Kína, hanem a szerelemfelfogás is merőben más, mint nyugaton. Aki már elég tájékozott a koreai kultúrában, minden bizonnyal tudja, és tisztában van azzal, hogy Dél-Koreában nemcsak, hogy nehéz párt találni, de sokszor elképesztően nehéz megfelelni a társadalmi elvárásoknak és a szülőknek is. Talán éppen ezért is van náluk – Amerikával ellentétben – minden hónapban egy-egy Valentin-napjuk. Nekünk ez fura, ám náluk elképesztően nagyon fontos így is a tisztelet megadása.

De mielőtt tovább mennénk a napokra és jelentésükre, ott motoszkálhat mindenki fejében az, hogy „miért?”. A kérdés jogos: miért is fontos ez nekik? Tudom, az előbb egy kicsit letisztáztuk, de azért menjünk bele mélyebben. Egyrészt a társadalmi elvárások: köztudott, hogy Dél-Koreában nagyon nagy munkában az elvárás – már iskolától kezdődően. A gyerekbe az van beleverve, hogy csak akkor igazán jó, hogyha sokat tanul, és csak akkor lehet a legeslegjobb, ha még jobban odateszi magát. Ez azonban abban az értelemben véve egy kicsit rossz, hogy szociális élete nem lesz tőle. Illetve nagyon. És mivel Dél-Koreában elég nagy a média hatása (leginkább itt az elektronikus kütyükre, mint például telefonra gondolok), manapság nagyon népszerű az SNS-es randi is: az emberek van, hogy interneten randiznak! Nem tudom, hogy, s mint vagytok vele, de ez számomra még mindig egy kicsit elképzelhetetlen.

Azonban mint mindenhol, itt is vannak ellentmondások: az elköteleződés nagyon fontos. Gyakori az érdekházasság, ahol leginkább a szülő elvárásainak kell megfelelni. Van, hogy nem lehet egy rangon felüli férfinak egy kicsivel is szegényebb párja.

A furcsa az egészben az, hogy a szexualitás (ami ugye, valljuk be, mindenegyes párkapcsolatban nagyon fontos) tabutéma. Ezt azért is tartom furcsának, mert habár a koreai klipekben sokan kritizálják a női-férfi idomok mutogatását, addig ott vannak a nudista fürdőzések, ami valljuk be, nagyon is közismert. Másrészről olvastam már olyat, hogy míg egy srác rákapott a szex ízére, és versenynek veszi az ártatlan lányok meghódítását testi értelemben véve, addig egy lány például úgy gondolja, hogy egy kézfogástól is teherbe eshet.

Na, de most jöjjenek a híres-neves dátumok:

Január 14. – Napló, vagy gyertya nap
Ezen a napon a párok/barátok egy üres naplót adnak, amibe a másikuk gyűjtögetheti az egymás közti fontosabb dátumokat. A másik ajándék általában egy díszes gyertya.



Február 14. – Piros nap
Ez a lányok napja, ami azt jelenti, hogy a lányok ajándékoznak: általában csokit adnak a kiszemelt fiúknak. A fiúk az esetek többségében elfogadják a csokoládét.

Március 14. – Fehér nap
Ez talán híresebb, mert a koreai popiparban is látványos a fehér nap (angolul white day, talán így ismerősebb), hiszen sokszor a koreai csapatok, idolok is elmondják a hölgyeknek a jókívánságokat. Itt eldöntik, hogy szeretnék-e viszonozni a múlt hónapi kedvességet.



Április 14. – Fekete nap
Nos, ez a nap a hoppon maradt lányoké. Talán bunkónak hangzik? Szerintem borzasztóan az – egy kicsit. Ilyenkor a gyászoló lányoknak kötelez Jajangmyeont enni, ergo fekete szószos tésztát – ezzel mutatják ki, hogy nem jártak sikerrel. Azonban nem csak a hoppon maradt lányok „ünnepelnek”, hanem ilyenkor a párosok is összeállnak, egy forma kiegészítőket, pólókat és ruhákat szokás felvenni, ezzel kimutatva, hogy összetartoznak.



Május 14. – Sárga, vagy rózsa nap
Ezen a szép tavaszias napon a párok általában sárgában öltöznek fel és rózsával lepik meg egymást. A szinglik általában sárga curry-t esznek – így reménykednek abban, hogy egyszer majd rájuk talál a szerelem.

Június 14. – Csók nap
Szinglik újból próbálkoznak általában, illetve a nap neve mindent elmond. Ez fontos nap a cégeknek is, hiszen ilyenkor a rúzs előtérbe kerül, ha kozmetikumról van szó.



Július 14. – Ezüst nap
A szerelmesek általában ezüst gyűrűt adnak egymásnak.

Augusztus 14. – Zöld nap
Ilyenkor a párok a híres koreai sojuval koccintanak, néha pedig közös sétát tesznek egy közeli erdőben.



Szeptember 14. – Fotó, vagy zene nap
A párok általában elmennek karaokezni, illetve fotógyűjteményeket adnak egymásnak szeretetük jeléül.

Október 14. – Bor nap
Általában vacsoráznak, de a hangsúlyt mégis a bor kapja. Természetesen az egyedülállóknál azért fontos ez, mert leihatják magukat elkeseredettségükben. Borral.



November 14. – Mozi nap
Újabb fontos nap nemcsak a szerelmeseknek, nemcsak a szingliknek, hanem a médiának is, mert a mozik általában telve vannak a szerelmesektől. A hoppon maradt lányok pedig újabb alkalmat találhatnak a pártalálásra.

December 14. – Ölelés nap
Talán ez az egyik legmeghittebb szerelmes ünnep, hiszen egy ölelés sosem lehet igazán megjátszott, mint például egy csók, vagy egy együtt eltöltött éjszaka.

Egy jelenet az Oh My Venus c. drámából.

A koreaiaknál még ezeken kívül nagyon fontos a 100. nap megünneplése, hiszen sok kapcsolat megszakad a rengeteg munka, alig lévő találkozások, a család miatt.

Illetve még nem lehet elfeledkezni a karácsonyról sem, hiszen Dél-Koreában ez nem egy családi (bár kezdik átvenni nyugattól), hanem inkább szerelmes ünnepről van szó.


Boldog Valentin-napot minden egyes olvasónak! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése