DBSK-per 2009 - My k-blog

2020. június 27., szombat

DBSK-per 2009


2009. július 31-én három tag,- Hero, Micky és Xiah – benyújtott egy keresetet a Szöuli Bíróságra, hogy megállapítsák az SM Entertainmenttel aláírt szerződésük érvényességét. Ügyvédeiken keresztül a tagok elmondták, hogy a 13 éves szerződés túl hosszú volt, a megjelenéseiket és szerepléseiket a tagok beleszólása nélkül határozták meg, a szerződésükben foglaltakat is tudtuk nélkül változtatták meg, valamint a csapat fizetését sem igazságosan osztották szét a tagok között. A per korai szakaszában az ügynökségnek kétszeresen kellett kifizetnie azt, amit a srácok addig az időszakig kerestek. Ezek a hírek elegek voltak ahhoz, hogy az SM részvényeinek az ára 10%-kkal lejjebb essenek.
A Szöuli Bíróság engedélyezett a három tagnak egy időszakos szerződésbontást 2009 októberében és kijelentette, hogy az SM nem fogja őket akadályozni szóló tevékenységeikben, de csak, mint az SM Entertainment alatt levő TVXQ tagjaiként szerepelhettek. A tagok azt állították, hogy ez a szerződés nem volt jogos, és kihagyták őket bevételeik szétosztásaiból. Válaszul az SM azt állította, hogy a per nem a tisztességtelen szerződésekről vagy az emberi jogokról szól, hanem a három tag kapzsiságáról. Ezután az SM panaszt nyújtott be a szabálysértési ügyészséghez a Crebean kozmetikai cég ellen, de ezt az ügyet soha nem vitték bíróság elé elegendő bizonyíték hiánya miatt. A három fiú azt válaszolta, hogy remélik, hogy az SM tiszteletben fogja tartani a bíróság döntését.

Reagálva erre a perre, 120,000 TVXQ fan írt alá egy petíciót az SM hosszú távú szerződései ellen, melyet benyújtottak a Szöuli Bíróságra. A TVXQ koreai rajongói, a Cassiopeia-k is beadtak egy kérvényt az SM-nek, amiért törölték az SM Town Live Concert-et. Mind a kiadó, mind a TVXQ azt állította, hogy ez a koncert úgy lesz, ahogy az meg volt tervezve, de végül törölték egy héttel azelőtt, hogy nyilvánosságra hozták volna az időpontját.
 2011. február 17-én a Szöuli Főbíróság ejtette az SM vádjait a három srác ellen. 2012 szeptemberében a végső tárgyaláson az ügyet határozatlan időre elhalasztotta a bíróság, hogy a felek peren kívül megegyezhessenek.

Ennek a pernek 2012. november 28-án lett vége, ahol mindkét fél kölcsönösen visszalépett a pertől, azt állítva, hogy a 3 tag szerződése 2009. július 31-én lejárt, és mindkét fél kölcsönösen egyetértett abban, hogy nem fogják akadályozni a másikat. Az SM később így nyilatkozott: „Döntést hoztunk arról, hogy a JYJ három tagjával nem kívánunk dolgozni, mert kijelentették, hogy nem akarják a TVXQ-ban folytatni tevékenységeiket”, majd később hozzátették, hogy úgy határoznak, véget vetnek a pernek, mert „nem akarnak további károkat okozni U-Know Yunho-nak és Max Changmin-nak, akik még mindig aktív tagjai a TVXQ-nak és hogy elkerüljék a további felesleges kérdéseket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése