Hanbin drogbotránya 2019. - My k-blog

2020. szeptember 6., vasárnap

Hanbin drogbotránya 2019.


2019. júniusában megjelent egy olyan cikk, melyben egy idolt azzal vádoltak, hogy korábban drogot vásárolt, illetve használt. Ekkor még pontosan nem lehetett tudni, kiről is szólnak ezek a vádak, de szép lassan minden kiderült: a szóban forgó előadó nem más volt, mint az iKON korábbi leadere, B.I, vagyis Kim Hanbin. Ezzel felkavarva a koreai szórakoztatóipar amúgy is szigorúan működő világát (pláne hogy egy korábban elkezdődött ügy miatt, ezidőben forró volt a közhangulat), a YG Entertainment pedig már korábban is nézett szembe drogbotrányokkal más előadói miatt. (G-Dragon, Bom, T.O.P)

Június 12: Ekkor jelent meg a cikk, melyben a Dispatch lehozta B.I 2016-ban megkísérelt LSD vásárlását egy kakaotalkos beszélgetést mellékelve a cikkhez. A beszélgetés egy bizonyos "A" személy és B.I közt zajlott, aki az összekötő lehetett az idol és a dealer közt, valamint feltételezések szerint ez az egész beszélgetés 2016 áprilisában, vagyis több mint három évvel korábban történt. Voltak arra utaló jelek, hogy az idol korábban már érdeklődött ezzel kapcsolatban, hisz B.I részéről volt egy olyan üzenet, melyben azt írta: "Azért kérdezem, mert veled már vettem párat." 

A cikkben megemlítik azt is, hogy a YG Entertainmentnek is szerepe lehetett az ügyben, még 2016 augusztusában, mikor "A"-t kihallgatta a rendőrség. Állításuk szerint a YG Entertainment biztosította ügyvédek képviselték, és kérték, hogy azt vallja, hogy B.I-nak nincs köze hozzá.

Még aznap, órákkal a Dispatch cikkjének megjelenése után Hanbin egy instagram posztban tudatta, hogy otthagyja mind a kiadót, mind az iKON-t.  A levelében így fogalmazott: "Igaz, hogy valami olyanra szerettem volna támaszkodni, amire nem kellett volna, de nehéz időszak volt akkoriban számomra. De mivel féltem, így sosem próbáltam ki." Posztja után a YG Entertainment megerősítette távozását, valamint elmondták hogy azonnal megszűntették a szerződését. Még aznap látták Hanbint, ahogy pakol kifele a YG épületéből, a műsorok, amikben szerepelt volna, pedig egyszerűen kivágták őt a már felvett részekből.

A rendőrség elmondta, hogy tudnak a 2016-os ügyről, ugyanis 2016-ban "A"-t letartóztatták marihuana fogyasztásért és hozzátették, ha változás lesz a vallomásában, újranyitják az ügyet. Mindeközben a YG Entertainment tagadta Yang Hyunsuk (korábbi vezérigazgató) szerepét abban, hogy "A" hamis vallomást tett.

Június 13:  Helyi sajtóértesülések szerint "A" névtelenül feljelentette a YG Entertainmentet annak vádjával, hogy alkut kötött a rendőrséggel. Ez a vád egy Bang Junghyun nevű ügyvédhez futott be, valamint ő volt az, aki a Burning Sun botránnyal kapcsolatban is eljárt. 

Ebben a vádban szerepel az is, hogy Yang Hyunsuk megfenyegette "A"-t, hogy változtassa meg vallomását. Egy interjúból kiderül, hogy Yang elvette "A" telefonját, hogy ne legyen bizonyítéka - más értesülések szerint ezt azért tette, mert nem szereti, ha az előadói ilyenek miatt rendőrségre járkálnak, így inkább lefizette, valamint jó ügyvédet biztosított számára, csak változtassa meg a vallomását.

Az MBC egyik műsorában leadtak egy telefonos interjút "A"-val, ahol kiderült, ő egy korábbi YG gyakornok, Han. A YG elismerte találkozásukat, ez pedig akkor történt, mikor kérték, mondja azt, hogy B.I drogtesztje negatív lett.

Innen már csak egy lépés volt, hogy az EDaily leplezte le, hogy "A" nem más, mint Han Seohee, aki korábban a Big Bang tag, T.O.P drogügyében is szerepet játszott 2016 októberében. Akkor letartóztatták és négy év felfüggesztettet kapott 120 óra elvonó mellett. Ha újra elkapnák drogozásért, akkor három év várna rá a rácsok mögött.

2016. augusztusában, mikor bevitték kihallgatni, elismerte hogy ő szerzett B.I-nak LSD-t azon  év májusában. Ezt a vallomását változtatta meg később arra, hogy nem vitt neki semmit. 

Június 14.: Han Seohee egy instagram posztban erősítette meg, hogy tényleg ő volt "A",  valamint hogy ő nem a dealer, hanem egy közvetítő és hogy együttműködik a rendőrséggel.

Még aznap, a Dispatch egy újabb cikket tett közzé, melyben egy újabb idolt, a WINNER egyik rapperét, Lee Seunghoont is belekeverték. A cikk szerint Seunghoon arra kérte Han Soohee-t, találkozzanak, de egy másik ember jelent meg a találkozón, kérve, hogy B.I ügye maradjon titokban. Ezután történt az, hogy Yang megfenyegette. 

Yang Hyunsuk instagramon így írt erről: "Az igaz, hogy elvettem a telefonját, de csak annak érdekében, hogy ne vegye fel a beszélgetésünket. Elmondtam neki, hogy minden hónapban két drogtesztet végzünk, és Hanbin tesztje egyszer sem lett pozitív." Később bejelentette, hogy ő is, és testvére is lemondanak minden pozíciójukról. 

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy megindították a nyomozást Hanbin ügyében, melyben igyekeznek kideríteni mindent B.I feltételezett drogvásárlásáról, a bizonyítékok eltüntetéséről YG által, és a rendőrtiszt megvesztegetéséről.

Június 16: A KBS 9 órási hírműsorában újabb bizonyítékok kerültek napvilágra. Elmondásuk szerint a rendőrség minden Hanbin ellenes vádat eljuttatott az ügyészséghez, akik nem tettek további lépéseket. Valamint az is megjelent, hogy Han Seohee nem vett részt a tárgyaláson, ugyanis elutazott Japánba.

A rendőrség hozzátette, hogy Han a koronatanú, így be kell mennie vallani, de ha nem tér vissza Koreába, Hanbint is beviszik, és elsőként őt hallgatják ki. 

Június 17: A rendőrség tartott egy sajtótájékoztatót, melyben  elmondták, hogy vizsgálják a YG Entertainmenttel kapcsolatos ügyeket egy exkluzív csapat vezetésével. 

Június 18: B.I drogügye valamint a YG Entertainment általi eltussolást a rendőrség továbbküldte egy magasabb vizsgálati egységnek további vizsgálatokra.
"Három fő dolog van ebben az ügyben, melyet továbbküldtek a hónap elején: B.I drogbirtoklása valamint használata, Yang Hyunsuk által elkövetett feltételezett megvesztegetés, illetve a YG Entertainment rejtegetése a tettesek kilétéről. Úgy tűnik, a kulcs az lesz, hogy a YG és Yang Hyunsuk eltitkolt-e valamit, vagy sem az előadóival szemben folytatott nyomozásokban" - mondta a KBS a riportban. 

Június 21-én Han Seohee visszatért Koreába, igaz, pontosan ki kell majd fejtenie, miért is ment el egyáltalán. A JTBC-n futó Lee Kyuyeon által vezetett Spotlight című bűnügyi műsorban mélyebben fejtegették a YG Entertainment feltételezett drogbotrányait. Az epizódban még jobban beleástak a B.I és a YG általi ügybe, valamint volt benne egy interjú Han Seohee-vel is, ahol azt tanulmányozták, mi volt a kiadó havi drogtesztjei mögötti valódi ok. 

Han Seohee elmondta, hogy egy YG dolgozó, bizonyos Mr. Kim mindig hordott magánál drogtesztet, ami a vizeletet is vizsgálta, pontosan megmondva mit is használt az illető. Állítása szerint a Big Bang fel volt mentve ezen tesztek alól, de a WINNER és az iKON tagokat rendszeresen tesztelték, valamint szerinte ekkor lett Hanbin tesztje pozitív marihuanára. 

A műsorban elérték Yang Hyunsukot is, aki kamerán kívül elmondta, hogy a tesztek valóban havonta meg voltak csinálva, illetve rendszeresen Amerikából rendelték őket, ugyanis azok 12 féle drog kimutatására voltak alkalmas, míg amiket Koreában kapni, csak 6 félére. "Ezeket megelőzés miatt használtuk. Úgy éreztük, G-Dragon ügye a kiadó hanyagsága miatt történhetett meg, így felelősséget éreztünk azért, hogy magunk végezzünk teszteket" - mondta Yang az interjúban.

Szeptember 17-én Hanbint behívták kihallgatásra a Gyeonggi Nambu tartományi rendőrkapitányságra, reggel 9 órára. A kihallgatás 14 órán át tartott, és mikor Hanbin elhagyta az épületet, riporterek vártak rá. B.I végig csendes volt, és csak akkor szólalt meg, mikor egy riporter megkérdezte, hogy mondana-e valamit a rajongóinak. "Sajnálom, hogy bajt okoztam. Sajnálom" - mondta, majd beszállt az autóba és elment. 

Egyes források szerint volt, amit beismert, azonban nem mindent, de a rendőrség pontos információt nem adott ki. Miután a kihallgatása véget ért, szemtanúból gyanúsított lett, valamint a rendőrség elmondta azt is, hogy beidézték Yang Hyunsukot is, aki ellen ezzel párhuzamosan már folyt egy ügy.

Úgy tűnt, az ügynek ezek után nem lesz folytatása, ugyanis semmit nem hallottunk róla, de 2020. február 20-án a drogtesztjei negatívak lettek. A rendőrség elküldte teszteltetni Hanbin szőrét, de nem találtak illegális szerekre utaló jeleket. 
"Ez így igaz, a teszt negatív lett" - erősítette meg a rendőrség is egy hivatalos bejelentésben, így felmentették őt minden ellene szóló vád alól.

Míg folyt ellene a vizsgálat, 2020. januárjában azzal örvendeztette meg rajongóit, hogy kiadott egy dalt, Demo.1 címmel, melynek folytatása, a Demo.2 márciusban jelent meg, azóta pedig kiadta a Demo.3-at is, valamint a demo sorozat 4. dala is felkerült SoundCloud fiókjára.
Egyelőre nem tudjuk, mi lesz majd vele, visszatér-e a zeneiparba, vagy visszavonul és csak néha fogunk-e hallani felőle. Mindenesetre reméljük, hogy boldog, egészséges, szabad élete lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése