Mi az a "doljabi"? - My k-blog

2021. július 31., szombat

Mi az a "doljabi"?


 Miért fontos egy gyermek első születésnapja?
  Egy gyermek első szülinapja minden szülő életében egy nagy és boldog esemény. Dél-Koreában ezt "doljanchi"-nak nevezik, ami csak annyit jelent, hogy első születésnapi buli. A múltban azért volt olyan fontos ez az esemény, mivel a babák sokszor nem élték meg az első évüket az egészségügyi tudás hiánya miatt. Így nem volt újdonság, hogy ha a pici elhunyt egy betegségben. Ezért hogy ha túlélték az első évet, akkor egy nagy ünneplést tartottak. A kicsit feltöltöztették az első hanbok-jukba (tradícionális koreai öltözet), ameddig a szülők két koreai istenhez imádkoztak: Sanshin-hez (산신), aki egy hegyi lélek és Samshin-hez (삼신), aki pedig a születés istennője. Ebből az időből maradt meg az is, hogy ezeken az alkalmokon az asztalra miyeok-guk-ot (미역국), azaz hínárlevest raknak rizzsel és rizssüteménnyel.


Aztán jön a "doljabi". De mi is az?
  A születésnapnak az az elsődleges célja, hogy a gyermeknek gazdag jövőt és egészséges életet kivánjanak. Ennek az ünneplésnek a fénypontja a "doljabi". Ez a szórakoztató esemény arról szól, hogy a szülinapos elé kiraknak általában 6-8 tárgyat, majd bátorítják, hogy válasszon egyet vagy kettőt. A választás az fogja megmutatni, hogy a gyermeknek milyen életstílusa és/vagy munkája lesz a jövőben.


 Milyen tárgyakat használnak ehhez az eseményhez?
  Nincs meghatározva, hogy milyen munkákat személyesíthetsz meg a kellékekkel. Csak a szülők kreativitása szabhat határt. Azonban természetesen meg vannak a "hagyományos" vagy "alap" tevékenységek.
    ➭ bíró vagy ügyvéd/ügyész: kalapács
    ➭ orvos: sztetoszkóp
    ➭ vállalkozó: pénz vagy malacpersely
    ➭ tudós: ballagási sapka vagy könyv
    ➭ atléta: labda vagy valamilyen sporteszköz
    ➭ előadó: mikrofon
  Ezek kerülnek a modern doljabi asztalra. Azonban mi volt a múlban? Ott általában nem egy bizonyos szakmára fókuszáltak, hanem inkább arra, hogy a gyermeknek milyen jövője lesz. Ez egy kicsit furának hangozhat elsőre, azonban a tárgyak elolvasása után megtudjátok, hogy miről beszélek.
    ➭ ha okos lesz a gyermek, akkor ceruzát vagy könyvet választ
    ➭ ha a gyermek sohasem fog éhezni, akkor az ételt választja
    ➭ ha a gyermek tehetős lesz, akkor a pénzt választja
    ➭ ha a gyermek sokáig fog élni, akkor a cérnát választja
   ➭ ha a gyermeknek jó lesz a kézügyessége, akkor a tűt vagy az ollót, esetleg a vonalzót választja
    ➭ ha a gyermek katona lesz, akkor az íjat és a nyilat választja
Most már értitek, hogy mire gondoltam igaz? Szerintem ez egy nagyon szórakoztató és jelentőség teljes esemény. Ti mit gondoltok? Szívesen csinálnátok ti is egy ilyen születésnapi bulit a gyermeketeknek?


szöveg források: 1 2
kép források: 1 2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése