Mi történt a GOT7-nel? - My k-blog

2021. július 17., szombat

Mi történt a GOT7-nel?


  A GOT7 2014 januárjában debütált a JYP Entertainment alatt. Olyan közkedvelt dalokat adtak ki, mint a "NOT BY THE MOON", a "You Calling My Name", a "Hard Carry" és a "Just Right". Ezalatt az ügynökség alatt összesen 5 koreai és 1 japán teljes albumot, 12 koreai és 5 japán mini albumot, 3 koreai, 5 kínai és 1 digitális kislemezt, illetve további 5 japán kislemezt és egy thai albumot adtak ki. Valamint több, mint 50 díjat zsebeltek különböző díjátadókon. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy egy nagyon sikeres karrierjük volt. Azonban 2021 januárjában lejárt a szerződésük a JYP Entertainment-tel, amit nem újítottak meg. Ebben a bejegyzésben azt fogjuk kifejteni, hogy mi is vezethetett, ahhoz hogy ilyen nagy sikerek után is elhagyták az ügynökséget, amelyiknél majdhogynem 7 éven keresztül dolgoztak. Valamint, hogy ennek miért örültek a tagok és a rajongók is.


A rajongók szerint minden 2017-ben kezdett el szétcsúszni, amikor a JYP Ent. két divízióra, osztályra bomlott fel. Az első osztályba tartozott a Stray Kids és a TWICE, akik jobb bánásmódban részesültek és nagyobb költségvetéssel rendelkeztek, így a comeback színpadokhoz jobb kellékeket tudtak használni. A második osztályba tartozott a GOT7 és az ITZY, akik csak 30 alkalmazottat kaptak. A mai napig ugyanez a rendszert csinálja a JYP Ent. csak valahogy átdolgozva (én sem tudom pontosan, mert mindenhol máshogyan mondják). De egy biztos. Hogya az évek során minden szétcsúszott.

  ❣ Dátum és idő problémák

Normális esetben az ügynökségek minden comebackhez posztolnak ki videóklipp előzeteseket és posztereket minden információval, illetve dátummal együtt, hogy a rajongók időben felkészülhessenek a streamelésre. Azonban 2019-ben megfeledkeztek a JYP Ent. alkalmazottai. Az "Eclipse" című daluk videóklippjének az előzeteséből kifelejtették az időt, hogy mikor is fog az megjelenni. Ebben pedig az volt a legrosszabb, hogy vagy észre sem vették vagy pedig nem is foglalkoztak ezzel a problémával, így a tagok az Instagram profiljukon jelentették be a dátumot saját maguk.
Az albumok és a turnék dátumát, pedig szinte egyszerre jelentette be, így a rajongókat sarokba szorítva. Ugyanis el kellett dönteniük, hogy albumot vesznek vagy pedig egy koncerten vesznek részt. Például egy mexikói koncert dátumát egy hónappal a kocnert előtt és 3 nappal a jegyeladások megkezdése előtt jelentették be.

  ❣ Album eladások

Folyamatos probléma volt az is, hogy a JYP Ent. nem csináltatott elég albumot, így általában már az első napon elkelt minden album, ami elérhető volt az előrendelésekhez.
Illetve az ahgase-k már 2017 óta kérték, hogy a GOT7 albumok az Amazon-on is elérhetőek legyenek. 2019 óta a GOT7 volt az egyetlen csapat a JYP Ent. alatt, akiknek az albumaik nem voltak elérhetőek az Amazon-on.

  ❣ Promóció hiánya és a "Knowing Brothers" eset

Normális esetben a comeback hírdetéséhez az ügynökségek Youtube és vagy Billboard hírdetéseket vesznek. Az egyetlenegy probléma, hogy ott van az a "normális" szócska és tudjuk, hogy minden, ami a JYP Ent.-el történik az egy kicsit sem normális. Így már gondolhatjátok, hogy ilyenek nem történtek meg. A rajongók a nehezen megszerzett pénzüket költötték arra, hogy vegyenek ilyen hírdetéseket a GOT7-nek. Azonban az Ahgase-k (GOT7 rajongók hivatalos neve) nem csak ezzel segítették a csapatot. Különböző varieté, szórakoztató műsorokhoz is írtak üzenetet, hogy hívják meg a csapatot, amit amúgy megsúgom, hogy az ügynökségnek kellett volna megtennie. De csak ezután jön a hab a tortán. Valószínűleg mindenki ismeri a "Knowing Brothers" című igazán népszerű varieté műsort. Általában a csapatok egyedül mennek, vagy pedig más híreségekkel, akikhez közel állnak és meg van közöttik az együttműködés. Azonban a GOT7-hez JYP-t osztották be. JYP-t! Mindenannyian tudjuk, hogy milyen éles nyelve van JYP-nak és a GOT7-től nem sajnálja a kritikát. Sok rajongót fellázadt amiatt, hogy elvették a GOT7-től a lehetőséget, hogy promotálhassák magukat, de JYP még azt is merte mondani, hogy "A GOT7 a várólista alján volt, így az alkalmazottak mindig könyörögtek nekem (JYP), hogy jöjjek el a műsorba velük (GOT7)"


Pontosan Jackson. Nekem is ugyanez volt a reakcióm. A srácok hihetetlenül viccesek és ha csak ők mentek volna egyedül, akkor sokkal jobb lett volna a műsor hangulata. Azonban szerencsére Heechul a Super Junior nevű csapatból, aki a műsor egyik házigazdája, megvédte a fiúkat. De itt JYP nem hagyta abba. Youngjae-t megkérték, hogy énekeljen egy kicsit, aki természetesen megfogta a lehetőséget és énekelt egy részt a Maroon 5 "Sunday Morning" című dalából. Azonban, amint befejezte JYP kimutatta a nem tetszését és azt mondta, hogy Youngjae túl nagyra nyitotta ki a száját az énekléshez. Ez úgy általánosságban csak egy vicces szituációt keltene, de lehetett érezni ahogy egy kínos és feszült hangulatot teremtett ez a megszólalás. Az egyik házigazda megkérte JYP-t, hogy akkor énekelje el ő és Jackson azonnal vette az alkalmat, hogy visszavághasson, így megjegyezte, hogy JYP túl kicsire nyitotta ki a száját az énekléshez. Viszont ezen már a házigazdák és a tagok is jóízűt nevettek. Ez az egész Knowing Brothers rész egy katasztrófa volt, úgyhogy még mesélek nektek egy kis bakit belőle. Jang Hoon, a műsor egyik házigazdája azt mondta, hogy a JYP Ent. azért van ott jelenleg, aohl van, mivel ott van nekik a Twice. Emiatt a tagok nagyon mérgesek lettek, mivel saját magukat mentek oda promotálni. Aztán JYP mondta, hogy az emberek gyakran azt hiszik, hogy a Twice-ot jobban szereti, mint a GOT7-ent és Jinyoung egyből rávágta, hogy ne magyarázzon tovább, mert ez igaz.
De el kell, hogy szomorítsalak titeket az még nem minden. 2017-ben Jackson megalapította a Team Wang-et. Az első dal, amit kiadott a Team Wang alatt az a híres "Papillon" volt. Ezt a JYP Ent. egy kicsit sem promotálta azzal a kifogással, hogy a Team Wang nem a JYP Ent. alá tartozik, pedig igazából az ügynökség nem kevés profitot szerzett Jackson szóló aktivitásaiból.

  ❣ Biztonság? Mi az?

2016 szeptemberében Jackson autóbalesetet szenvedett sasaeng rajongók miatt. Így a repülőtérre a derekát fogva és láthatóan fájdalommal szenvedve érkezett meg. Ezek után a JYP Ent. egy közleményt tett közzé, azonban nem igazán mutatták semmi jelét annak, hogy jogi útra terelnék ezt az igazából eléggé komoly ügyet. Majd újra a sasaeng rajongók miatt 2016 decemberében Jackson könyörgött azért, hogy hagyják végre békén és adjanak neki személyes teret. Továbbá 2019-ben egy turné során a sasaeng-ek megfenyegették Jackson-t, hogy megtámagják, amint leszáll Hong Kong-ban a repülőről. Ezek a hallatán a rajongók egyből elkezdtek e-maileket küldeni az ügynökségnek, hogy inkább töröljék a koncertet, minthogy megsérüljön Jackson.


De sajnos nem csak Jackson-nak kellett szenvednie a sasaengek miatt. Hanem az egész csapatnak. Az évek során a sasaengek folyamatosan zavaró üzenetet küldtek a tagoknak csak azért, mert úgy volt kedvük és eladták a tagok telefonszámait, a menetrendjüket és házszámukat. Youngjae hihetetlenül mérges volt emiatt és elveszettnek érezte magát, ugyanis az ügynökség egyáltalán nem foglalkoztak ezekkel a problémákkal és a sasaengek sem álltak le ugyanis rájöttek, hogy nem semmi félnivalójuk, mivel úgy sem fogja senki megállítani őket. Youngjae nem egyszer kifejezte, hogy mennyire kényelmetlenül érzi magát az ilyesfajta akciók miatt. Azonban Youngjae-t olyan csoportos chatekbe is belerakták, ahol ezután helytelen üzeneteket küldtek neki. Valamint zaklatónak is beállították az amúgy hihetetlenül kedves és lágyszívű énekest. BamBam-nek még költöznie is kellett, mivel folyamatosan zaklatták az otthonában.
És még nem is soroltam fel az összes esetet, amikről tudunk, de valószínűleg olyanok is vannak, amikről nem tudunk. Csak képzeljétek el, hogy mennyire tehetetlennek és bizonytalannak érezhették magukat a tagok az ilyen esetek miatt. Még a saját házukban sem érezhették magukat igazán otthon.

  ❣ Művészi szabadság nem jár akárkinek...

JB szerepelt egy műsorban, aminek "Hyena On the Keyboard" a címe, ahol az előadóknak egy saját maguk által írt és szerzett kell előadniuk. A részben, amelyikben JB szerepelt, az előadó JYP-nak megmutat egy pár dalt, amin dolgozott. Látszott a GOT7 leaderén, hogy nagyon kényelmetlenül és stresszesnek érzi magát. Fogalmam sincs, hogy JYP-nak milyen szuperereje van, de egy dalba alig hallgatott bele 5 másodpercet és már tudta, hogy nem lesz jó. És nem meglepően JB egy dala sem tetszett a "zenekritikusnak".
Továbbá JB egy 2020 májusi VLive-ja során megmutatta a rajongóknak az "Eclipse" eredeti változatát, amit JYP nem fogadott el, azzal a kifogással, hogy "a dalnak nem olyan a hangzása, mintha egy JYP dal lenne". A dal eredeti címe "Leave It To Me" volt. JB több, mint 15-ször dolgozta át a dalt és az énekes azt is elárulta a rajongóknak, hogy számos alkalommal vérzett az orra a sok stressz és nyomás miatt a dal készítésének időszakában. Majd aztán JYP olyan sokat változtattot a dalon, hogy JB fel sem ismerte a saját dalát. A GOT7 és a rajongók is egyetértenek abban, hogy JB verziója sokkal jobb, mint a JYP által átdolgozott verzió.


BamBam is bemutatott egy dalt egy élője során, amit még 2017-ben készített. Természetesen az sem került bele egy albumba sem, így sem címe, sem pedig befejezett dalszövege nem volt. BamBam állítása szerint teljesen megfeledkezett róla és csak egyik nap megtalálta, azonban látszott rajta, hogy nagyon megszerette volna mutatni a rajongóknak.

  ❣ Egyenlő bánásmód? Őt sem ismerjük!

A tagok egyéni karrierjüket és népszerűségüket is akarták növelni. Mark és BamBam többször is megkérték az ügynökséget, hogy hadd indíthassanak egy Youtube csatornát egyénileg, de minden alkalommal elutasították őket. Aztán a rajongók eléggé furán néztek az ügynökségre, amikor a JYP Ent. alatt lévő Jae (a DAY6 tagja) megnyithatta saját Youtube csatornáját.
Jinyoung régóta szeretett volna színész lenni és miután szerepelt a "He Is Psychometric"-ben a rajongók és az ipar is felfigyelt rá, azonban nem engedték neki. Ahogyan Mark-nak sem, aki szintén érdekelt volt a színésziparban.
Tudtátok, hogy a GOT7 debütálását majdnem eltörölték? És hogy miért? Azért, mert JYP nem volt megelégedve azzal ahogyan Youngjae énekelte a "Girls Girls Girls"-t. Youngjae elárulta, hogy nagyon sajnálta a tagokat emiatt aztán reggeltől-estig folyamatosan gyakorolt.

  ❣ Jelenleg mi a legnagyobb kérdőjel? Az, hogy mi fog történni a GOT7-nel ezután?!

A tagok egyből megnyugtatták az ahgase-kat, hogy a GOT7 továbbra is együttmarad és fog tevékenykedni csapatként. Csak más ügynökségeknél lesznek. Ezt a kijelentésüket is meg is erősítették azzal, hogy 2021. február 20.-án kiadták az "Encore" című dalt. Érdekesség, hogy a videóklipp vezető producere Mark volt és a videót Jackson stúdiójában vették fel. Majd 2021 áprilisában JB egy kicsi spoilert is adott a terveikből ugyanis a BEAUTY+ magazinnak adott interjúja során elárulta, hogy a csapattal évente 1 albumot próbálnak majd kiadni, ami színpadon is szeretnének majd promotálni. Mark erre reagálva egy élőjében elárulta, hogy ez egy titok lett volna, de hát ez van. Ejnye JB! Te és a lepcses szád!
Hogy ha esetleg nézitek a tagok profiljait, akkor láthattátok már, hogy folyamatosan frissítettük, hogy melyik tag melyik ügynökséghez szerződött le, de azért ide is leírom nektek.
JB átnevezte magát JAY B-re és producerként Def. név alatt tevékenykedik. A H1GHR Music előadója lett és kiadta a "Switch It Up" című dalát. (link)
Mark hazament Amerikába, ahol elkezdte a Youtube csatornáját és Twitch-en is szokott streamelni híres streamerekkel. Egy dalt is kiadott "One in a Million" címmel, Sanjoy nevű előadóval közreműködve. Illetve Creative Artist Agency-vel írt alá szerződést. (link)
Jackson folytatja tovább szóló tevékenységeit Kínában a Team Wang alatt, valamint a Sublime Artist Agency-vel írt alá szerződést. (link)
Jinyoung a BH Entertainment alá került és jelenleg a "The Devil Judge" című kdramát forgatja. (link)
Youngjae Jackson mellett a Sublime Artist Agency előadója lett. Tevékenységei kapcsán csak betétdalok felénekléséről tudunk beszámolni, de ezen kívül nem igazán hallottunk semmi másról. (link)
BamBam az ABYSS Company-vel írt alá szerződést, ami alatt van a népszerű Sunmi is, akivel közösen ünnepelték a szülinapukat. Majd 2021. június 15.-én megjelent a "riBBon" című dala. (link)
Végül a maknae-nk, Yugyeom az AOMG alá került, ami Jay Park ügynöksége, ugyanúgy, mint a H1GHR Music. Erre mondták a rajongók, hogy Jay Park, aki szintén egy ex-JYP artista gyűjti be a volt JYP előadókat. Az ügynökség feltöltött egy videót, amiben Yugyeom a "FRANCHISE" című dalra táncol. 2021. júniusában pedig megjelent egy mini albuma "Point of View: U" címen. (link)



Facebook posztunk linkje ITT
GOT7 profil linkje ITT
források: 1, 2, 3, 4, 5

2 megjegyzés:

  1. Én mint rajongójuk úgy tudom hogy IGOT7 a fandomnév, de ezek szerint lemaradtam a névváltoztatásról. 😅És a lényegre térve, le vagyok döbbenve komolyan. Nem gondoltam volna hogy JYP ilyen mocsok ember. A fiúk nem érdemelnek/érdekeltek ilyen bánásmódot. Mert szerintem a JYP egyik legjobb bandája voltak. Sajnálom hogy ennyi minden rosszat kellett átélniük. 🥺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem változtattak fandom nevet, nekik mindig is így volt feltűntetve, de az Ahgase-t használják sokat. Sejthető volt, hogy valami ott nem kerek, elég rég óta de igen, JYP ilyen mocsok ember, hogy a te szavaiddal éljek.
      Sokkal jobb nekik, hogy mindenki megy a maga útján,én úgy látom sokkal jobb nekik most és (ezt úgy mondom, mint elég régi rajongójuk) úgy, meg azt tehetik, ami nekik jobb.

      Törlés