Cover, azaz feldolgozás, mint műfaj - My k-blog

2016. július 4., hétfő

Cover, azaz feldolgozás, mint műfaj

Már évtizedek óta növekszik a zenei, tánci, és sokféle feldolgozások népszerűsége, ami a K-popot sem kerülte el természetesen. Mint egy tánc cover csapat tagja, tapasztalatból állíthatom, hogy igazán nem könnyű. Egy jó feldolgozást elkészíteni komplex dolog, ám mik az alapok? Ebben az esetben a tánc cover műfaját fogom felboncolni.

Először is, hűnek kell maradni az alapműhöz, de mégis hozzá adni valami egyéni színt. Ez furcsának hangozhat, ám ez az egyik legfontosabb. Természetesen, a feldolgozás lényege, hogy hasonlítson az eredetihez, így is valami plusz kreativitást hozzá kell adni, hogy a néző élvezze. DE ezt se lehet túlzásba vinni. Ilyenkor sok idő kitalálni, hogy mivel teheti az ember különlegessé, anélkül, hogy sokban eltérne. Helyszínek, ruhák, vágás, ezek mind egyénivé tudják tenni.

Még egy alap kritérium, a minőség. Ki nézne szívesen egy telefonnal felvett tánc videót, amit a nappaliban vettek fel, és még a macska is bele sétált? Egyesek napokat, heteket dolgoznak, hogy igényes munkát adjanak ki. Mi több helyszínen, többször vettük fel az első feldolgozásunkat, hogy biztosan a legjobbal szolgáljunk. Lehet, hogy időnket vesztegettük, de mégis mondhatjuk, hogy megtettünk mindent érte, és egyáltalán nem vettük fél vállról.
Ehhez azonban kell egy jó kamera, emberek, akik értenek a vágáshoz, rendezéshez. Ha maga, aki a covert csinálja, ért hozzá, az egy hatalmas plusz tud lenni, de egyedül ezeket nem lehet megcsinálni. 
Mint említettem, egy tökéletes helyszín is szükséges. Ha táncról van szó, nem jó, ha túl elterelő, hisz mégis az a fontos, amit az ember csinál, de természetesen szépnek kell lennie.

Mindenki gondolhatja, hogy a felkészültség adja az egészet. Biztosnak kell lenni mindenben, hibák nélkül. A magabiztosság egyből jobbá teszi az egészet, még ha netán a tánc tudása nem a legjobb az illetőnek, a kiállása miatt kellemes lehet nézni. Ha ez meg van, az arc mimika az egy hatalmas bónusz. Elsőre nehéz lehet, de el kell felejteni mindent, bele élni magad a számba, és előadni magad. Ehhez hozzá járul az energiabedobás is. A tánc egyik fő lényege, az energetika, de a mértéke függhet a magától a műtől is, ezért egyes esetekben túlzásba se szabad vinni.

Ha csapatról van szó, akkor az összhangra – egységre kell nagyon oda figyelni. Ez időbe telhet, nálunk is kezdetekben voltak ezzel problémák, mivel nem voltunk össze szokva, ám gyakorlással, ezzel semmi probléma nem lehet.


„Dióhéjban” ezek lennének a fő kritériumok, így a végére egy szerény önreklámot tennék, előre is köszönjük a támogatást! ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése