Mielőtt koreai ételt akarnál készíteni jó, ha tudod... - My k-blog

2016. augusztus 10., szerda

Mielőtt koreai ételt akarnál készíteni jó, ha tudod...


A koreai konyha alapjai kicsit mások, mint a legtöbb európaié, ezért jó, hogyha tisztában van az ember egy-két étel alapjának elkészítésével mielőtt arra adná a fejét, hogy Bulgogi lesz ma este otthon az ebéd. Ezért most átvesszük a legfontosabb tudnivalókat!

Tömeg és darab


Mi hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy a legtöbb hozzávalót tömegben adja meg egy recept, például: 1 kg krumpli. Ellenben a koreai konyhában a darabszám és a tömeg kéz a kézben járnak egymással bizonyos élelmiszerek kapcsán. Akár darabszámban, akár tömegre írja a recept ugyanazt jelenti. Odakint talán evvel nem lenne gondunk, mert bármit mondunk a zöldséges valószínűleg fogja tudni mire gondolunk, itthon viszont nem mindegy, hogy apró újburgonyáról vagy nagyobb kiflikrumpliról van szó. Felsorolom ezek közül a legfontosabbakat.

Gomba: 1 fej = 20 g
Krumpli: 1 db = 100 g
Kagyló: 10 db = 50 g
Cukkini: 1 db = 200 g
Kígyó uborka: 1 db = 120 g
Póréhagyma: kb. 10 cm (zöld levelek nélkül) = 20 g
Fokhagyma: 1 db = 5 g
Hagyma: 1 db = 200 g
Gyömbér: 1 db = 20 g
Sárgarépa: 1 db = 300 g
Retek: 1 db = 50 g

Hogyan vágjuk?


Magyarországon szerintem nincs hagyománya mondjuk a répaszeletelésnek. Én a menzán karikázva ettem a levesben, de itthon hosszába vágjuk. Viszont a koreai konyhában, ahhoz, hogy gusztusosan is nézzen ki valami a megfelelő módon kell felaprítani.

Karikázás: gombák fejét és az kígyó uborkát szokták. A póréhagymával is ezt teszik, viszont itt fontos, hogy a kést ne egyenesen hanem enyhén ferdén tartsuk.
Kockázás: ez elsősorban a krumplit és a retket érinti. A retket időnként vastagabb szeletekre is tovább vágják ebből a felkockázott állapotból.
Fél körök: a cukkinit először hosszában félbe kell vágni és utána elkezdeni karikázni.
Répa: nem véletlen, hogy pont ezt a zöldséget hoztam fel példaként az elején, ugyanis a fent említett két példával szinte biztos, hogy nem fogunk találkozni egy koreai étteremben. Hagyományosan ennek a zöldségnek négy aprítási módja van: apró kockák (ekkor körülbelül úgy néz ki, mint a felkockázott hagyma), junielle szeletelés, gyufa szeletelés (méretre és vastagságra is megegyezik egy gyufaszállal) és a gömb szeletelés (a keresztben elvágott répákat gömbé illetve oválissá alakítják).

Levek

Ezek olyan levek, amik többségében gyümölcsből, zöldségből készülnek és az ételekhez készülő szószokhoz használják fel őket. Lehet kapni is őket, de finomabb, ha az ember otthon készíti el. Mind az ötféle lé készíthető turmixgépben vagy botmixer segítségével.

FONTOS!
1 csésze víz 200 ml-nek felel meg

Gyömbérlé

Hozzávalók: 50 g/fél gyömbér, 1 csésze víz
A végeredménynek úgy kel kinéznie, mintha finomra reszelt sajtdarabok úszkálnának a vízben.

Ananászlé

Hozzávalók: 100 g ananász, 1 csésze víz

Rostos levet kapunk, amin nem lehet átlátni.

Körtelé

Hozzávalók: 100 g körte, fél csésze víz

A körtelé erősen opálos hatású, leláthatunk az edény aljára.

Almalé

Hozzávalók: 100 g alma, fél csésze víz

Enyhén opálos a végeredmény, alig különbözik a víztől.

Hagymalé

Hozzávalók: 100 g hagyma, 1 csésze víz

Ha elkészítjük az összes többi levet, akkor a hagymának olyan hatása lesz, mintha vegyítenénk a gyömbér-, ananász- és körte levet. Opálosabbnak kell lennie, mint a körte, de nem annyira, mint az ananász és ugyanúgy finom reszelt sajt darabok úsznának a vízben.


Ha mégsem készíted el otthon szívesen pótolhatóak 100%-os levekkel.

Rizs

A japán rizs gyöngy-tisztának mondható, a kínai erősen fűszerezett. Mondhatni a koreai rizs ennek a kettőnek a keveréke. Elkészítési módja viszont össze sem hasonlítható a gyorsrizzsel. Lépésről lépésre leírom az elkészítését.

1. Tisztítsd meg hideg vízben a rizst.

2. Áztasd hideg vízbe 30-60 percig.

3. Tedd a rizst egy lábosba és adj hozzá annyi vizet, ahány csészényi áztatott rizst tettél a lábosba. (Ha nem tudod előáztatni a rizst 1.2-szőr annyi vizet adj hozzá, mint ahány csészével a lábosba tettél.)

4. Főzd a rizst magas lángon amíg forrni nem kezd. Vedd le a lángot közepes lángra 5 percig, utána 15 percig alacsony lángra. Zárd el a lángot és hagyd fedővel együtt a tűzhelyen 5 percig.

5. Vedd le a fedőt és kavarj belőle rizsgombócokat.


Ezzel igazság szerint át is vettük az alapokat. Sok sikert kívánok mindenkinek a koreai konyha fortélyaihoz. Hajrá! Hwaiting!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése