iKON - Return - My k-blog

2018. április 15., vasárnap

iKON - ReturniKON: RETURN

2018. január 24-én jelent meg az iKON második nagyalbuma, és egyben második visszatérése a debütálástól számítva. A title track, a Love Scenario minden listán bekerült a TOP4-be, több mint kilenc napig a legtöbb lista élén maradt, és ALL KILL státuszt is elért; az album összes dala felkerült a listákra, ami szintén nagy szó. A Love Scenario végül két hónapon keresztül maradt a listák élén, összesen tizenegy győzelmet bezsebelve; mondhatni a csapból is ez folyt.
Tény: a fiúk ezúttal (is) hosszasan megvárakoztatták a rajongóikat. Volt idejük összerakni az albumot – ami, azt kell, hogy mondjam, csodálatosan sikerült. Azt hiszem, ez az eddigi legjobb tőlük, pedig a Bling Bling és B-Day is nagyon el volt találva.
iKON-téren szinte már természetes, hogy a fiúk kiveszik a részüket minden dalból, komponálás és a dalszöveg megírásának terén is. Az album hangzásvilága újszerű, szerintem mindenki valami hip-hoposra számított tőlük – mégis úgy érzem, ez sokkal inkább, ők, mint az eddigi megjelentetéseik. Az egészre egyfajta chill és kellemes melankólia jellemző. Aki eddig nem szerette a fiúkat, mindenképpen adjon egy esélyt ennek az albumnak, mert egy teljesen új oldalukat mutatják meg.
Az iKON vezetője, B.I, alias Kim Hanbin egyszer azt nyilatkozta, hogy őket nem érdeklik a helyezések, a listák, a siker – csak szeretnének olyan zenét csinálni, amit élveznek. Úgy gondolom, ezúttal ez teljes mértékben sikerült nekik. 
Love Scenario

Szerezte: B.I, MILLENIUM, Seung
Dalszöveg: B.I, Bobby, Motmal

A title track, ami a megjelenésén belül hat órával átvette a vezetést a zenei listákon, három első helyezést is elérve, valójában egy két éves dal. A kiadót ismerve ezen nem szabad meglepődni (elvégre GD is már 2013-ban énekelt részleteket a Soberből), inkább örüljünk, hogy egyáltalán napvilágot láthatott.
A dal egy szakításról szól, de nem úgy, ahogy gondolnánk. Nincsen benne intenzív fájdalom, inkább csak elfogadás, és az elhatározás, hogy a kapcsolat egy szép emlékként marad meg. A felek már belenyugodtak, hogy saját szerelmük forgatókönyvének végéhez értek.
A témának megfelelően a dal kellemes, kissé melankolikus hangulatú. Alapjáraton nem egy pörgős ritmus, inkább a chilles számok közé sorolható. Azonban, nem olyan unalmas, mint a My Type volt (mert valljuk, az egy kicsit túlságosan is chill volt), de nem is az a kemény, a srácoktól megszokott upbeat alkotás – mondhatni, az arany középút. És tökéletes; olyan valódi iKON.
Külön megjegyezném, hogy a dal, a dallam, a téma is hihetetlenül passzol Junhoe hangjához; nagyon kitűnik, valamint Donghyuk is nagyszerű; a mozdulatai, a kiállása, a hangszíne mind nagyon illik a dal és az album szentimentalitásához. Továbbá fontos és ünneplendő tény: Chanut végre hagyják énekelni.


Találkoztunk és szerettük egymást, egy olyan emlékké váltunk, amit sosem tudok kitörölni. Egy tisztességes véget érő melodráma. Ez elég nekem – szerettelek.

Beautiful

Szerezte: Choice37, Teddy, B.I
Dalszöveg: B.I, Bobby, Teddy

Az albumon másodikként helyet foglaló dal, a Beautiful egy kibontakozó szerelmet fest le. A fiúk a föld felett járnak, abban a bizonyos rózsaszín felhőben – a dalszöveg ezúttal külön megér egy misét, annyira realisztikusan adja át az érzést, az emelkedett hangulatot (mindenképpen vessetek rá egy pillantást!). A megfeszült érzékeket, hogy amikor kiszemeltünk közelében vagyunk, még a levegő is tisztábbnak tűnik.
Egy viszonylag gyorsabb tempójú alkotást kaptunk ezúttal, kifejezetten lágy dallammal. A fiúk énekhangjával kombinálva olyan érzés, mintha selyemmel borítanák a fülünk belsejét. A dal szinte hallgattatja magát: még el sem indította igazán az ember, de már vége is van.


Úgy érzem, enyém a világ, táncolok a hold alatt, oh, olyan, mintha álmodnék.

One & Only

Szerezte: B.I, Choice37
Dalszöveg: B.I

Ha őszinte szeretnék lenni, én kicsit tartottam ettől a daltól – és végül is, azt kaptam, amit vártam, csak sokkal jobb kivitelezésben, mint amire számítottam. A dalszöveg több témát karol fel: egyszerre kritizálja a koreai szórakoztatóipart, fejez ki gondolatokat a zene függetlenségéről, és dörgöli az emberek orra alá, hogy kedves leaderünk egy erős, individuális, önálló egzisztenciával rendelkező egyén, akinek személyét és zenéjét nem ránthatja le a népszerűség iránti hajsza. Úgy gondolom, Hanbin remek munkát végzett, és a dal híven tükrözi vissza a személyisége egy részét és a zene iránti feltétlen vonzódását.
Egy pörgős, ritmusos, de kissé talán dallamtalan számról van szó – talán azzal tudnám a legjobban kifejezni magamat, hogy száraz. Eleinte nem nagyon tetszett, de rá kellett jönnöm, hogy hihetetlen módon addiktív; fülbemászó, izgalmas, a dalszöveg egyszerű, pillanatok alatt az ember fejében ragad, és már csak azt vesszük észre, hogy Hanbinnal kántáljuk együtt.


Az én utam – ha a ranglistákért kéne élnem és halnom, egyáltalán nem is zenélnék. (…) Az egy és egyetlen én vagyok; nem is törődhetnék veletek kevesebbet.

Jerk

Szerezte: B.I, Kang Ukjin
Dalszöveg: B.I, Bobby

Ez az a dal az albumról, aminek a létezéséről is elfelejtkeztem. Egyáltalán nem fogott meg első hallásra, pedig megéri rászentelni azt a majdnem négy percet. A fiúk ezúttal a rosszfiú szerepébe bújnak, akik eljátszották egy jó lány szerelmét, és most magukat hibáztatják – ismerős koncepció, nemde? Noha igaz, csak egy újabb szomorú szerelmet, szakítást feldolgozó dalról van szó, de ismételten fel kell hívnom a figyelmet a szöveg szépségére, realitására és átérezhetőségére.
Mégis, akkor miért ajánlom ezt a darabot? A válasz egyszerű: segít kikapcsolni. A nyugodt dallam, a melankolikus hangulat tökéletesen passzol a fiúk hangszínéhez. Azt hiszem, ez egy tökéletes dal arra, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, naplementekor kiüljünk valahová egyedül, és elengedjük magunkat, csak billegve a zenére, mindenféle hátsó gondolat és rohanás nélkül tudomásul véve a körülöttünk létező világot.


Leszek én a rosszfiú, mert te egy jó lány vagy. Elfogadtál a rossz személyiségem ellenére is. Semmi érdemleges nem maradt, amit még mondhatnék.

Best Friend

Szerezte: FUTURE BOUNCE, Bekuh BOOM, B.I
Dalszöveg: B.I, Lee Jonghyun

Oké, én az album megjelenése óta abban a hitben éltem, hogy ez a dal a rajongókról szól. Aztán rákerestem a dalszövegre, és realizálnom kellett, hogy ikonikuskáink bizony nem minket hívnak a legjobb barátaiknak, hanem valami egészen másról van szó.
Friendzone. Ezzel elmondtam mindent.
A dal egyszerre játékos és szomorú, tökéletesen megjelenítve egy ilyen kapcsolat visszáságait: nézni, ahogy a szeretett személy valaki másnak ajándékozza a szívét, ugyanakkor visszautasítani a tőle való távolságtartást, az elhagyását.


Mert olyan gyönyörű vagy számomra. De végül, csak barátok vagyunk. Ha egy álom lennél, egy csodás, de szomorú álomnak neveznélek.

Everything

Szerezte: PSY, B.I, Yu Keonhyun
Dalszöveg: B.I, Bobby, PSY 

Minden albumon van egy olyan dal, ami title track lehetne, de végül nem lett az. Jelen esetben ez az Everything. A szöveg azt az állapotot mutatja be, mikor annyira szeretünk valakit, hogy ő jelenti számunkra a mindenséget, a világot – még akkor is, ha esetleg már nincs mellettünk.
Könnyed, frissítő hangzású dal, igazán illik így a tél vége-tavasz eleje időszakhoz, amikor tiszta, de még hűvös az idő. Az EDM jegyei észrevehetőek rajta, és a vokál (ahogy ezúttal a legtöbb dalban) hangsúlyosabb szerepet kapott. Szinte készteti a hallgatót, hogy leüljön, papírt és tollat ragadva levelet írjon a hozzá közel állónak.


Kérlek, emlékezz, hogy bár kicsi vagy ebben a világban, de egy olyasvalakinek, mint én, gyönyörű vagy. A minden vagy számomra, az egész világ.

Hug Me

Szerezte: B.I, Tablo
Dalszöveg: B.I, Bobby

A Hug me ismételten egy friendzone-ban rekedt személy vágyakozását dolgozza fel a kedvese iránt, aki mással van. A dalszöveg szívhez szóló, és élethűen átadja, hogy mit érez egy ilyen helyzetbe került egyén. Nem tudom, hogy Bobby vagy Hanbin lett-e kikosarazva, de az albumnak mindenképpen jót tett.
Ez az egyik igazán szomorú dal az albumon – hangzásilag és szövegileg is. A tempó végig lassú, szinte folyamatos gitárkísérettel. A fiúk, különösen Donghyuk hangja nagyon jól áll ehhez a dalhoz, eltölti a hallgatót. Azt is megjegyezném, hogy noha Donghyuk’s time to shine, elképesztő, hogy Junhoe ilyen lágyan is tud énekelni, figyelembe véve, hogy milyen erőteljes és nagy hangja van.
Személyes kedvencem az albumról az Everything mellett.


Csak egyszer, csak tíz másodpercre hadd öleljelek meg igazán. Csak annyira, hogy ne távolodjunk el, csak annyira, hogy ne legyenek nagy reményeim, ölelj át.

Don’t Forget

Szerezte: B.I, Kang Ukjin, Diggy
Dalszöveg: B.I, Bobby, Kim Jun

Mostanában elég menő lett a fütyörészés – a trend az iKON-t is elérte; a fütyülésük keretbe foglalja a dalt, és dallamát többször is vissza lehet hallani a szám közben. Nekem különösen a bridge rész tetszett. Bár talán nem olyan fülbemászó, mint az előbbi darabok, de szívhez szólósága, a mélysége, az őszintén szomorú dalszövege kárpótol minket.
Én úgy gondolom, ez lett a legszebb dal az összes közül – egy száraz, fényes téli reggelre pont tökéletes.
Ez az alkotás, aminek megvan az a tulajdonsága, hogy alattomosan az ember fülében ragad, és a szívéhez nő, mielőtt észrevenné. Hiába az Everything és a Hug Me a két kedvencem, mégis egyre többször kapom magamat azon, hogy ezt dúdolom, úgyhogy csak óvatosan vele!


Mintha számunkra megállt volna az idő; talán sosem létezett a világon olyan, örökké? (…) Ne felejts, ne felejts, ne felejts el engem. Ne felejts el minket, ne felejts el engem – mindent rólam.

Sinosijak

Szerezte: B.I, Kang Ukjin
Dalszöveg: B.I, Bobby

Innentől kezdődnek a bonus trackek, avagy azok a dalok, amik már legalább másfél-két évesek, vagy még régebbiek, de sosem lettek hivatalosan kiadva Koreában. Ez már marketing a javából, azt kell, hogy mondjam, noha én személy szerint örültem neki.

A Sinosijak nem csak a bonus trackek közül, de feltehetően az egész albumról is a legismertebb. Még anno a Mix&Match döntőjére készült ’14-ben, és a srácok azóta is viszik koncertekre, fellépésekre, díjátadókra.
A sinosijak egyfajta rituálé-szó, szurkolás, amit a tagok a fellépés/gyakorlás előtt mondanak egymásnak (ilyen volt például a 2ne1-nak a Let’s play). A ’Get ready! Show time!’ pedig a műsor szlogenje volt. Egy bulis, keményebb számról beszélünk, kicsit fura, de fülbemászó dallamokkal.
Mindenki, aki ismeri a fiúk munkásságát, tudja, hogy mi ez, miről szól, de azért örül, hogy rajta van az albumon, és meghallgatja – mert ez egy olyan dal, amit már csak azért is alapon, de lejátszik a rajongó, mert egyszerűen király, és mert si-no-si-jak.


Ez az új kezdetünk, gyerünk, csináljuk újra! Szurkoljunk hangosabban, érezzük a szabadságot! (…) Ez egy új nap!

Love Me

Szerezte: Choice37, Kush, B.I, Koo Junhoe
Dalszöveg: B.I, Bobby, Kush

Ha jól tudom, ez a dal valamikor a Mix&Match alatt csendült fel, bár nem vagyok benne biztos – a lényeg, hogy már feltehetőleg készen van egy ideje, de még csak most jutott el a nagyközönséghez. Ha ezt figyelembe vesszük, átérezhetjük azt a keserűséget, ami a dalszövegbe van foglalva, noha ott egészen más az okozója. Nem vagyok elég jó, senki sem szeret, azért mész inkább hozzá, mert nem vagyok elég jóképű – mindenkiben biztosan fogantak már meg hasonló gondolatok.
Egyébként egy közepes tempójú, tábortűz körül üldögélős, megfogó dallamot hallunk, főleg a dob főszereplésével. Amit még kiemelnék, hogy nem tudom, ki adta Jinhwannak az „Azért nem szeretsz, mert alacsony vagyok?” sort, de annak helyén van a humorérzéke.


Azért nem szeretsz, mert alacsony vagyok? Azért nem érek fel az elvárásaidhoz, mert nem vagyok olyan jóképű? (…) Senki sem szeret, senki sem szeret engem.

Just Go

Szerezte: Kang Ukjin, B.I
Dalszöveg: B.I

Ez a szám is sokatoknak ismerős lehet, ugyanis a Welcome Back japán repackage albumon már megjelent egyszer, ezúttal pedig a koreai verzióját hallhatjuk. A dal egy olyan fiúról szól, akinek a szerelme valaki mást szeret, ezért elengedi, elküldi hozzá. Megint a friendzone.
Egy lassabb, ütemes számot kaptunk, ami kifejezetten illik Junhoe, illetve Yunhyeong hangjához (utóbbi feltűnően sok sort is kapott, míg Jinhwan csak egészen a legelején és a végén énekel, akkor is keveset). A refrén hangulatos, a „just go” rész pedig pillanatok alatt bemászik az ember agyába, és ott is marad.
Engem személy szerint az I Miss You So Badre emlékeztet, csak sokkal ikonosabb.


Elengedem a kezed, mielőtt még meggondolnám magamat. Ne bánj semmit, csak menj, csak menj, csak menj, csak menj!


Long Time No See

Szerezte: B.I, Choice37, Lydia, Taeyang
Dalszöveg: B.I, Bobby

A Sinosijak mellett ez a legrégebben nyilvánosságra került dal az albumon. Szintén a Mix&Match fináléjára készült, bár az előzővel ellentétben, ezt valamiért eltették a szekrény aljába, és csak most bányászták elő. A Long Time No See, ahogy azt a címe is sugallja, egy boldog viszontlátást fest le. Bobby része az elején feltehetően édesanyjának szól, aki ekkor még Amerikában lakott, távol fiától. A dalszöveg nagyon aranyos és megható.
Az egész szám aranyos, kedves hangulatú, könnyen követhető. Olyasmi, amit az ember szívesen hallgat lefekvés előtt. Leginkább Yunhyeong tűnt itt ki, de a bridge rész is csodálatos.
Az tény, hogy ezt, a lassan három éves dalt tették egy olyan album végére, amire nyolc hónapot kellett várni, pedig már-már fergetegesen ironikus, és egyben egy nagyon aranyos gesztus. Reméljük, a fiúk be fogják tudni tartani az ígéretüket, miszerint már nem mennek messzire, és mostantól gyakrabban hallunk tőlük újabb és újabb remek dalokat!


Régen találkoztunk, hogy vagy? Sokáig vártál, de most már nem megyek sehová, baby, ne aggódj.
Noha nem a tőlük megszokott hangzással tértek vissza, az album nagyszerű és nagyon iKON lett. Ezek csak saját gondolatok, rövid ajánlások a dalokról - ahogy azt már a bevezetőben is említettem, mindenképp adjatok nekik egy esélyt, még akkor is, ha eddig nem kedveltétek a fiúk munkásságát; megéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése