K-lexika #1 - My k-blog

2015. október 30., péntek

K-lexika #1


A mai bejegyzésben az idol fogalmáról fogok szót ejteni és a bandákban betöltött tipikus pozíciókról, végül pedig még két másik fogalommal fogom zárni, melyekkel valószínűleg már találkoztatok.

idol (아이돌és előadó
Kit hívunk idolnak? Minden koreai előadó az? Várjunk, akkor ki az előadó?

Tulajdonképpen a legismertebb koreai előadók, főként bandák, mind idolok. Idolnak nevezzük azokat, akik egy-egy cégnél töltött gyakornokságuk alatt a zenei órákon kívül táncolni is megtanulnak, színészkedni, sőt, ha szükséges nyelvórákat is kapnak, továbbá felkészítik őket a televíziós és rádiós műsorokban való szereplésekre – egy szóval felkészítik őket arra, hogy a média mélyébe dobják őket. Komplex kiképzést kapnak ahhoz, hogy sokoldalú, médiával kapcsolatos tevékenységeket tudjanak ellátni. Az idol nem minden esetben szerzi a saját dalait (pl. Girls’ Generation), viszont folyton megújuló koncepciókkal és koreográfiákkal lépnek a színpadra, ami ugyancsak sok munkával jár. Természetesen vannak esetek, ahol az idol ugyanúgy kiveszi a részét a dalszerzésben (pl. B.A.P; Bangtan Boys) vagy éppen a koreográfiák tervezésében (pl. N – VIXX; Shindong – Super Junior), de gyakran a koncepciók és ruhák terén is segédkeznek (pl. SHINee – Key; 2PM – Wooyoung). Az idol kifejezés igen megosztó, hiszen sok esetben az ügynökség, melyet képviselnek, tökéletesnek igyekszik őket bemutatni ezért embertelen diétákra fogja őket, de már a meghallgatásokon is sokat nyom a latba, hogy a jelentkező milyen testi adottságokkal rendelkezik (értsd: csinos arc, sovány test). Szerződésükben ugyanakkor azt is aláírják, hogy meghatározott korig nem léphetnek párkapcsolatba, hiszen bizonytalan, hogy az milyen hatást gyakorolna a rajongóbázisra (pl. Se7en, aki egy nappal párkapcsolatának bejelentése után százezres veszteséget figyelt meg fancafé oldalán). Ezek mellett pedig jó modorral kell viselkedjenek, mivel a szó eredeti jelentése „bálvány” magában foglalja, hogy a hírnév velejárójaként követőik akadnak, akik felnéznek rájuk, mint példakép. Ezért is van az, hogy a leghamarabb és legkönnyebben az idolokkal és különösen idolbandákkal találkozunk, hiszen részükről sokkal intenzívebb a reklám és a TV-ben való szereplés is. A kikötések és a szigor bandánként és cégenként változó, de a fent említett jellemzők főként a frissen debütáló bandákban figyelhetők meg pontosan, amik idővel majd (remélhetőleg) enyhülnek.

balra a friss debüt, tiszta koncepció, a DSP. Media lánybandája (April)
jobbra a 2009-ben debütált, szabadabb stílus, a YG Ent. lánybandája (2NE1)
Az előadók nem minden esetben vannak kiadók által szerződtetve (pl. ex-9MUSES tag Sera, miután elhagyta a bandát, hogy szólókarrierbe kezdjen nem szerződtették le, de azóta kiadott egy minialbumot), viszont többnyire ők is különféle ügynökségekhez tartoznak, ellenben ott nem olyan szigorúak a kötöttségek. A legtöbb előadó szólista, ha többen összefognak, akkor általában duókat vagy triókat alkotnak, de az ötnél több tag inkább az idol bandákra jellemző.
Zárásképpen: minden idol előadó, de nem minden előadó idol.
Térjünk is át a csapaton belül betöltött pozíciókra!


leader (리더)
A leader, azaz vezető irányítja a bandát. Hatalmas felelősség, ugyanakkor megtiszteltetés is egyben. A tagok hozzáfordulnak a gondjaikkal, ő végzi a fontosabb teendőket és tartja a hátát a többiekért. Többnyire a legidősebb látja el ezt a feladatot, de ez változó, hiszen végső soron az kapja a beosztást, aki a legalkalmasabb rá. (pl. WINNER - Seungyoon a második legfiatalabb, viszont remek leader; SHINee – Onew, aki a legidősebb és leader egyben) A leader változhat az idők során, ha úgy alakul, de akár körforgásszerű rendszerben is váltakozhat a tagok között (pl. T-ARA). Ritka esetek egyike, amikor a bandában nincs leader (pl. 2PM), de ott is megfigyelhetjük, ahogyan az egyik tag (jelen esetben Taecyeon) kiemelkedik a többiek közül, ha szükség van rá.

maknae v. magnae (막내)
A maknae/magnae (átírás kérdése) a banda legfiatalabb tagja, aki szófogadó, cuki és rengeteg aegyo-ja van. Legalább is ez volt a maknae eredeti fogalma, majd belépett a köztudatba az úttörő, első "evil maknae", Cho Kyuhyun (Super Junior). Onnantól fogva a maknaek egyre többször voltak bajkeverők vagy „gonoszabbak”, de legbelül akkor is mind megmaradtak az eredeti, aranyos legfiatalabbnak, aki szívesen fogadja, ha idősebb társai oltalma alá kerülhet. Fontos megjegyezni, hogy nem mindig a legaranyosabb és legfiatalosabb tag a maknae, (pl. Sunny – SNSD) mert a külső sokszor megtévesztő!

vocal (보컬)
A vocal = vokál, az aki, a bandában elsősorban énekel. Egy tag több pozíciót is betölthet, de általában egy az az adottság, amiért beválasztják.

rapper (래퍼)
A rapper értelemszerűen a rap szövegeket kapja egy-egy dalban, amit sok esetben az a tag is ír. Az idol rapperek nem minden esetben a hip-hop stílusjegyeiben adnak elő, mivel ma ez már elterjedt, hogy egy bandában alapfontosságú, hogy legyen egy rapper is.

dancer (댄서)
A dancer a banda táncosa, akit többnyire a koreográfiák központjában látunk, ő remekel a „dance break” másodpercei alatt és ő táncolja a szólórészeket. Fontos, hogy tudjon freestyle-ban is táncolni és egy műfajban legyen kiemelkedő.

visual (비주얼)
Ez az a szerepkör, amiről senki sem szeret beszélni. Hogy miért? Azért mert a visual az, akinek a feladata, hogy megkapó külsejével felfigyeljenek rá és ezáltal a bandájára is. Gyakran éreztetik sajnos egy-egy visual idollal, hogy ő haszontalan a csapatban, noha ez csak egy plusz szerepkör (pl. Hongbin – VIXX, amellett, hogy visual énekes és másod-rapper is)

main (메인) /vocal/rapper/dancer/
A main, azaz fővokál, -táncos és -rapper az első számú azon pozíció betöltésében, amit nevében hordoz. A fő táncosok kapják a szólókat, a főénekesek pedig a hosszú, erősebb hangokat éneklik. A dal utolsó részében többnyire ők végzik az „ad-lib”-eket. Fontos, hogy nem minden esetben a főénekes kapja a legtöbb sort!

lead (리드) /vocal/rapper/dancer/
A lead, azaz vezérvokál, -táncos és -rapper ugyanolyan fontos, mint a fő, de egy szinten mégis „alulmaradnak”. Például a főénekes énekli a magas hangot, de a vezérvokálnak ugyanúgy fel kell tudnia érni ahhoz a szinthez, hogyha a fővokál valamiért nem tudja elénekelni vagy nincs ott, akkor ő lépjen a helyébe. Emellett tudniuk kell követni a fővokált, ha mindketten jelen vannak. Ugyanez érvényes a táncosokra és rapperekre is. Tehát a vezértáncos is kiváló, nem rosszabb, csak nem rendelkezik olyan magas szintű tudással, mint a főtáncos.

sub (서브/vocal/rapper/dancer/
A sub-, azaz mellékvokál, -táncos, -rapper nem feltétlen arra képzett, de alkalmanként, ha szükséges azt a pozíciót is betölti. Ha viszont arra képzett, akkor nem ő látja el ezt a feladatot elsődlegesen.

sunbae (선배csapat
Egy, már korábban debütált és tapasztaltabb csapat. Maga a szó idősebbet (senior) jelent, tehát nálad nemcsak tapasztaltabb, de idősebb emberekre is használatos.

hoobae (후배csapat
Egy később debütált, kevésbé tapasztalt csapat. A szó fiatalabbat (junior) jelent, tehát nálad fiatalabb emberekre is használatos. (pl. sunbae – hoobae kapcsolat van a BIGBANG és WINNER között)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése